Дитяча та доросла ортодонтія

Посмішка придає людині впевненості в собі та розташовує до себе людей. Головний критерій привабливості посмішки — це рівні здорові зуби.

Ортодонтія ( грец. Orthos – прямий, лат. Dentis – зуб) займається вирівнюванням неправильно розташованих зубів та виправленням прикусу.

Більше ніж 90% людей мають неправильно розташовані зуби та порушення прикусу. Причому більше третини випадків потребують спеціалізованої ортодонтичної допомоги. З кожним роком частота патології прикусу постійно зростає. Це пов’язано з характером їжі, вживаної сучасною людиною. Їжа м’яка — наш жувальний апарат,як правило, не отримує запланованого природнього навантаження. В результаті щелепні кістки розвиваються недостатньо,а зуби залишились того ж розміру і їм стає тісно.

Дуже часто батьки задаються питанням, чи варто звертати увагу на прикус молочних зубів, чи краще зачекати, поки всі молочні зуби зміняться постійними? Відповідь однозначна: починати займатися правильним прикусом необхідно з раннього віку, як тільки помітили проблему. Простіше кажучи, ми повинні “вирощувати” правильний прикус. Дитяча ортодонтія успішно справляється з будь-якими порушеннями прикусу, якщо вчасно звернутись до ортодонта.

Патологія прикусу може бути спадковою. Це відбувається в тому випадку, якщо у батьків чи інших близьких родичів є подібна проблема. Тому дуже важливо своєчасно отримати консультацію дитячого ортодонта, щоб попередити та спланувати усунення зубощелепних порушень.


ШКІДЛИВІ ЗВИЧКИ

Формування прикусу дітей напряму залежить від того, як мама годує дитину груддю, якої ширини отвір в його пляшечці, скільки часу проводить немовля, а потім і річний, і двохрічний малюк із соскою в роті, чи немає шкідливої звички смоктати палець, тримати в роті кутик ковдри,вухо улюбленого ведмедика, а потім — олівці, ручки, закушувати губу… все це призводить до порушення прикусу. Якщо ви помітили хоч одну з перерахованих шкідливих звичок, то необхідно її усунути в ранньому віці.

Наш організм — це єдине ціле. Порушення осанки, викривлення хребта у дитини тягне за собою неправильний розвиток щелепно-лицевої ділянки. Відповідно, батькам необхідно більше слідкувати за поставою своїх дітей.

РОТОВЕ ДИХАННЯ

Якщо у Вашої дитини часті ангіни, застуди, які супроводжуються постійним ротовим диханням, то ЛОР – лікарі констатують розростання мигдаликів, аденоїдів, поліпів в носоглотці. В такому випадку необхідно вживати заходи для усунення ротового дихання, так як буквально через рік деформація зубних рядів у дитини буде виражена дуже чітко. Вже на перших роках життя можна виявити прояви цих патологій. Для цього і потрібна ортодонтія.

Дітям з такими порушеннями важко пережовувати їжу, ротове дихання не забезпечує потребу організму в кисні, такі діти швидко стомлюються на заняттях, повільніше засвоюють інформацію. Усунути причину ротового дихання необхідно у співпраці з ЛОР – лікарем, після чого перейти до корекції прикусу.

Насторожити має і погана дикція дитини. Це може значити, що вуздечка язика коротка та рухомість язика обмежена.

Іноді корекція дефектів мовлення неможлива без хірургічного втручання. Це мінімальне втручання, не складніше, ніж видалення молочного зуба.

Вроджена відсутність зубів.

Цією проблемою також займається дитяча ортодонтія. Останнім часом дуже часто зустрічається первинна адентія — вроджена відсутність зачатка постійного зуба, частіше природа не закладує бокові верхні різці та другі премоляри. Це може бути симетрична або ж асиметрична некомплектність. Вона пов’язана зі зміною структури харчування — їжа стала більш м’якою, тому не потрібні зусилля, щоб її переробити. Ось природа вийшла із положення — малозатребувані зуби не ростуть. Підтвердженням відсутності зачатка служить ортопантомограма чи панорамна рентгенографія. Особливо необхідно провести обстеження, якщо у когось з батьків чи родичів були схожі випадки.

Рання діагностика допоможе завчасно підготуватися до повноцінного відновлення цілісності зубного ряду за допомогою ортодонтичного апарату – протезу, а в більш зрілому віці — мостоподібного протезу чи імплантації ( без втягнення в процес сусідніх опорних зубів).

ТЕХНОЛОГІЇ, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ В НАШІЙ КЛІНІЦІ

Незнімна техніка

МЕТАЛІЧНІ БРЕКЕТИ КЛАСИЧНІ

Ми використовуємо брекети стального та золотого кольору провідних світових виробників. Максимальна міцність, низький профіль та бездоганна поліровка дозволяє знизити дискомфорт в процесі ортодонтичного лікування.

ЕСТЕТИЧНІ БРЕКЕТИ
Напівпрозорі керамічні брекети є ідеальним естетичним апаратом. Вони майже не помітні на зубах, особливо з естетичними дугами. Брекети виготовлені з армованої кераміки, що придає їм міцність, а покриття оксидом кремнію надає кольоростійкість та бездоганне ковзання дуги.

 

 

 

БЕЗЛІГАТУРНІ БРЕКЕТИ
Безлігатурні або самолігуючі брекети (SmartClip, Clarity, In-OvationR, In-OvationC, Damon ) на сьогоднішній день є найсучаснішими. Низьке тертя полегшує переміщення зубів та прискорює лікування, дозволяючи при цьому збільшити інтервали між відвідуваннями до 6-12 тижнів, значно скорочуючи кількість візитів до лікаря.
Безлігатурні брекети також можуть бути металічними та естетичними.

 

 

 

 

ДИСТАЛІЗАТОР

Дисталізація молярів часто є першим етапом ортодонтичного лікування при різних формах зубощелепних аномалій без видалення зубів. Апарат дозволяє ефективно переміщати постійні моляри назад на 4-8 мм за 3-6 місяців лікування. Використовується в період змінного та постійного прикусу.

ОРТОДОНТИЧНІ МІКРОІМПЛАНТИ
Застосування мікроімплантів розширює можливості ортодонтичного лікування. Вони виготовляються зі сплаву титану, легко встановлюються в порожнині рота в ділянці міжзубних проміжків, не викликають дискомфорту. Ортодонтичні імпланти виконують опорну функцію. По закінченні роботи, вони також легко видаляються, не залишаючи сліду. Значно підвищується комфорт та ефективність, скорочується час ортодонтичного лікування за рахунок одночасного переміщення великих груп зубів.

КОРЕКТОР ДИСТАЛЬНОГО ПРИКУСУ
Коректор дистального прикусу є високоефективним ортодонтичним апаратом для виправлення невідповідності співвідношення щелеп в горизонтальній площині. Постійно діюча сила апарату утримує нижню щелепу в передньому положенні та приводить до прогнозованого результату вже через 7-12 місяців лікування. Цей апарат менше ламається, не потребує співпраці зі сторони пацієнта, внаслідок чого знижується частота відвідувань та підвищується ефективність лікування.



РИЗИК ТА УСКЛАДНЕННЯ В ПРОЦЕСІ ОРТОДОНТИЧНОГО ЛІКУВАННЯ
Як і при будь якому медичному втручанні, при проведенні ортодонтичного лікування можливий розвиток різноманітних ускладнень. При цьому кожен етап лікування пов’язаний з певним ризиком. На щастя в ортодонтії ускладнення бувають рідко і при своєчасному виявленні приводять до незначних наслідків. Тим не менше всі можливі ризики необхідно враховувати. Які можливі ускладненя під час лікування?
Поява вогнищевої демінералізації емалі та гінгівіту
Встановлена в порожнині рота ортодонтична апаратура не є причиною початкового карієсу та гінгівіту. Причиною виникнення карієсу є надмірне вживання вуглеводів, низька резистентність емалі та погана гігієна порожнини рота. Ортодонтичний апарат всього лише акумулює м’який зубний наліт, який при неадекватній особистій гігієні приводить до розвитку карієсу та гінгівіту. Тому, для профілактики ускладнень необхідно дуже ретельно проводити гігієнічні процедури, які рекомендує лікар.
Рецесія ясен
Рецесія ясен — це зміщення ясен вздовж кореня зуба, що виникає при аномаліях положення зубів та прикусу, переддвір’я порожнини рота, парафункціях, незадовільній гігієні порожнини рота, запально – деструктивних процесах в тканинах пародонту, травмі пародонту при чистці зубів, фізичних та хімічних впливах та вікових змінах. В клінічній практиці рецесію ясен найчастіше діагностують при вестибулярному положенні зубів. Адекватне ортодонтичне лікування не визиває негативного впливу на пародонту та не є причиною рецесії. Але у деяких пацієнтів з тонким “біотипом” ясен в період ортодонтичного лікування може виникати міграція ясенного краю. Для профілактики подібних ускладнень необхідно дотримуватись ретельної гігієни порожнини рота, нормалізувати функціональну оклюзію та проводити лікування легшими ортодонтичними апаратами.
Резорбція коренів зубів
За даними літератури, резорбція (розсмоктування) коренів зубів виникає у 16.5% підлітків та 40% дорослих пацієнтів.У дорослих коренева резорбція зустрічається частіше, ніж у дітей, а у чоловіків рідше, ніж у жінок. Більшість досліджень показали, що кількість тканин, що резорбувалися, залежить від тривалості ортодонтичного лікування. Головною причиною появи даної патології є передозування сил, що направлені на переміщення зубів. Факторами, що підвищують схильність до резорбції коренів є: короткі та заокруглені корені, великі або малі зуби, відсутність зачатків. З метою профілактики після 6-8 місяців лікування можна провести рентгенологічне дослідження. Якщо за півроку проявів резорбції не було, то і до кінця лікування серйозних змін не відбудеться.